TIPS OM LITTEKENS VAN OPPERVLAKTIGE WONDEN TE MINIMALISEREN
Geplaatst op 01 oktober 2024Veel alledaagse activiteiten (sporten, koken, tuinieren, klussen enz.) leiden tot kleine verwondingen die gemakkelijk behandeld kunnen worden zonder dat er een arts aan te pas hoeft te komen.
Het belangrijkste doel is om infectie te voorkomen, zodat wonden sneller genezen, en hoe sneller een wonde geneest, hoe minder opvallend het litteken. Littekenvorming is een natuurlijk fenomeen dat automatisch optreedt wanneer de huid zichzelf moet herstellen, niet alleen na een operatie maar ook na een kleine verwonding. Hoewel sommige littekens onvermijdelijk zijn, is het mogelijk om ze zo onzichtbaar mogelijk te maken en hun esthetische uiterlijk te verbeteren.
Over het algemeen geneest een wonde in ongeveer 2 tot 3 weken. De snelheid van genezing kan echter worden beïnvloed door levensstijl, algemene gezondheidstoestand en leeftijd.
OPPERVLAKKIGE WONDEN: BEHANDELING EN VERZORGING
- Reinig de wonde met koud water en zeep (of spoel de wonde met zoutoplossing NaCl 0,9%) om eventuele resten te verwijderen en infectie te voorkomen.
- Bescherm de wonde en houd deze vochtig door gebruik te maken van het assortiment Stop Hémo®-producten. Stop Hémo® bevat calciumalginaat, dat hydrofiel is: het absorbeert bloed of wondvocht en houdt de wond vochtig, wat gunstig is voor het genezingsproces. Daarnaast geeft Stop Hémo® calciumionen vrij die het natuurlijke genezingsproces van wonden bevorderen.
Stop Hémo® watten: voor kleine snijwonden, schaafwonden, schrammen.
Stop Hémo® spray: voor grote of moeilijk te behandelen wonden (zoals snijwonden, schrammen of krassen op een behaarde zone, hoofdhuid, huidplooi, tussen vingers of op de rug).
Raadpleeg de respectieve bijsluiters voor gebruiksinstructies.
HET BELANG VAN VOCHTIGE WONDGENEZING
In de moderne wondgenezing wordt erkend dat een vochtig wondmilieu verschillende voordelen heeft die resulteren in een snellere en betere kwaliteit van genezing. Het voorkomt uitdroging, vermindert pijn en littekenvorming, activeert de collageensynthese, vergemakkelijkt en bevordert de celmigratie over het wondoppervlak en ondersteunt de aanwezigheid en functie van voedingsstoffen en groeifactoren.
- Wees voorzichtig bij het verwisselen van het verband: als het aan de wonde kleeft, scheur het er dan niet af, want hierdoor kan de wonde weer gaan bloeden en de nieuwgevormde huid beschadigen. Bevochtig het verband met een zoutoplossing of houd het onder de douche. Hierdoor kan het gemakkelijk worden losgemaakt.
- Verwijder de korst niet, laat deze er vanzelf afvallen. Krabben aan korstjes kan het genezingsproces verstoren en de kans op littekenvorming vergroten.
- Masseer de wonde met een helende crème: wanneer de korst eraf valt, kun je de huid twee keer per dag masseren met een helende crème, totdat de wonde volledig genezen is. Het masseren van de wonde helpt bij het afbreken van littekenweefsel en het verbeteren van de bloedcirculatie. Er zijn veel helende crèmes op de markt. Vraag je apotheker om advies.
- Vermijd direct zonlicht gedurende een jaar: blootstelling aan de zon kan permanente hyperpigmentatie van de nieuwgevormde huid veroorzaken. Als de wonde zich op de handen of het gezicht bevindt, smeer dan elke dag voordat u naar buiten gaat een zonnebrandcrème met SPF 50, ongeacht het weer.
BELANGRIJKE PUNTEN OM TE ONTHOUDEN
Hoewel littekens een natuurlijk onderdeel van het genezingsproces zijn, kunnen proactieve maatregelen voor de verzorging van oppervlakkige wonden de zichtbaarheid ervan en de kans op littekens op de lange termijn aanzienlijk verkleinen.
Raadpleeg een arts als de wonde diep is, hevig bloedt of als u tekenen van infectie opmerkt, zoals roodheid, zwelling, pijn of warmte. U moet ook een arts raadplegen als u de wonde niet zelf kunt schoonmaken of als er vreemde voorwerpen moeten worden verwijderd.
Bronnen :
1 - https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/everyday-cuts-and-scrapes-how-to-prevent-scarring, bekeken op 07/03/2024.