Huidwondjes

De huid is een orgaan dat in contact staat met de buitenwereld. De dunne opperhuid speelt een cruciale rol: deze beschermt ons tegen invloeden van buitenaf.
topical-wounds

Wat is een wonde?

Een wonde is een beschadiging van de huid. Zelfs een oppervlakkige wonde (met uitsluitend beschadiging van de epidermis en dermis) moet zorgvuldig schoongemaakt en behandeld worden om te voorkomen dat er een infectie optreedt (met als waarneembare symptomen pijn en een opgezette, rode en warme huid). Daarom verdienen alle verwondingen, hoe klein ze ook zijn, de juiste verzorging!

Als een verwonding optreedt in een gebied dat rijk is aan kleine bloedvaten, kan er een hevige bloeding ontstaan. De meeste oppervlakkige huidwondjes zijn echter eenvoudig te behandelen.

Het stelpen van een huidwonde: Stop Hemo® wattenstaafje

VERTRAAGDE WONDGENEZING

Wondgenezing is een natuurlijk biologisch fenomeen waarbij beschadigd weefselOnderdelen van de huid (epidermis, dermis, hypodermis) hersteld wordt. Het wordt beïnvloed door tal van factoren, en kan daarom van persoon tot persoon en van wonde tot wonde wisselen. Sommige factoren kunnen zorgen dat het goede verloop van dit proces vertraagd wordt of helemaal niet plaatsvindt :

metabolic-and-nutritional-factors

Metabolische
en voeding
factoren

OndervoedingZiekte als gevolg van onvoldoende inname van voedingsstoffen, met name eiwitten, anemieMedische aandoening die gekenmerkt wordt door minder goed functioneren van of gebrek aan rode bloedcellen (deze zijn verantwoordelijk voor vervoer van zuurstof in het bloed)  , diabetesChronische ziekte die gekenmerkt wordt door hoge bloedsuikerwaarden met name in eiwitten  

medicinal-factors

Invloed
van medicatie

Chemotherapie, corticosteroïdenMedicijnen die gebruikt worden voor het behandelen van infecties, pijn en oedeem bloedsuikerwaarden met name in eiwitten  , niet-steroïde ontstekingsremmersBrede medicijnklasse met veel verschillende producten, bijvoorbeeld Ibuprofen. Zij verhinderen het ontwikkelen van de bestanddelen die verantwoordelijk zijn voor een infectie  , gelijktijdig gebruik van meerdere medicijnen

vascular-factors

Vasculaire
factoren

Veneuze en arteriële insufficiëntieAfwijkende bloeddoorstroming in de venen of aders, atheroscleroseAfwijking die gekenmerkt wordt door het dikker of harder worden van de wand van het bloedvat, of door verlies van elasticiteit ervan  

other-factors

Overige

Leeftijd, roken

Astuce

De therapeutische werking van Stop Hemo® wordt voltooid door de afgifte van calciumionen direct in de wonde. De vrijgegeven ionen dragen bij aan het activeren van de cellen die betrokken zijn bij het proces van wondgenezing.

Stollingssafwijkingen

Als er een opening ontstaat in een bloedvat, moet het lichaam dit euvel herstellen. De reeks mechanismen die bijdragen aan het stelpen van de bloeding heet ook wel "hemostaseFysiologisch proces dat leidt tot propvorming". Bij sommige mensen is deze hemostase of bloedstolling verstoord, wat zich uit in frequente en lastig te beheersen bloedingen.
Er zijn twee types stollingsafwijkingen:

acquired-bleeding-disorders

Verworven
stollingsafwijkingen

Mensen die behandeld worden met plaatjesremmersMedicijnen die voorkomen dat bloedplaatjes samenklonteren, waardoor er geen propvorming kan optreden. Het oudste medicijn dat hiervoor gebruikt wordt is aspirine. Het wordt voorgeschreven bij bepaalde hart- en vaatziekten  , bloedverdunnersMedicijnen die de propvorming voorkomen of vertragen  , VKA(Vitamine K-antagonisten) Orale bloedverdunnersMedicijnen die de propvorming voorkomen of vertragen   die de propvorming voorkomen of vertragen  's, enz.

congenital-bleeding-disorders

Aangeboren
stollingsafwijkingen

Mensen die lijden aan hemofilieErfelijke aandoening die gekenmerkt wordt door een vertraagde bloedstolling, veroorzaakt door het ontbreken van bepaalde stollingsfactoren  , ziekte van Von WillebrandErfelijke bloedingsziekte die veroorzaakt wordt door een tekort aan de Von Willebrand-factor, een van de belangrijkste stollingseiwitten verantwoordelijk voor samenklontering van bloedplaatjes en bloedstolling    , ziekte van Rendu OslerErfelijke aandoening die invloed heeft op de bloedvaten en met name leidt tot herhaalde bloedingen  

Astuce
Stop Hémo® werkt doeltreffend bij mensen met stollingsafwijkingen. Op het moment dat Stop Hemo® in contact komt met bloed, worden de calciumionen direct afgescheiden in de wonde of in het plekje van het bloedvat dat beschadigd is en de bloeding veroorzaakt. De afgescheiden calciumionen dragen bij aan de fysiologische hemostaseFysiologisch proces dat leidt tot propvorming door samenklonteren van plaatjesOnderdeel van het proces dat leidt tot de vorming van een trombus (bloedprop)   te versnellen en in te werken op de stollingsfactorenStofjes die betrokken zijn bij het proces van propvorming, met andere woorden bij het dikker maken van het bloed  . Op die manier is de bloeding snel verholpen.